Muziekkabouters

Auditieve pianomethode voor jonge kinderen van 5 en 6 jaar

De ervaringen met de pianomethode 'Muziekkabouters in Pianoland' van Els Cozijnsen, pianodocente:

"Sinds 2007 gebruik ik 'Muziekkabouters in Pianoland' op
De Muziekschool Twente, nu geheten de Kaliber Kunstenschool, bij pianoles aan 5- en 6-jarigen in kleine groepjes. Destijds was het voor mij iets compleet nieuws, maar met behulp van de ideetjes uit het docentenboek heb ik mijn eigen manier gevonden.
Dit verandert steeds, want elk groepje, elke leerling is weer anders.

Voor de ouders voor wie de liedjes onbekend waren, heb ik de Kleurmuziekmethode er bij gemaakt, zodat de ouders en ook de leerlingen zelf de juiste toetsen kunnen vinden. De liedjes zijn gemakkelijk te zingen en te spelen. Er zit vrij veel verschil in hoever een leerling kan komen. Sommige leerlingen kunnen aan het eind van het cursusjaar alle liedjes zingen en enkele liedjes spelen, anderen kunnen alle liedjes uit het hoofd op de piano spelen en bij de meeste liedjes met de linkerhand de (doedelzak) kwint er bij spelen.

De combinatie met het boek van Klaus Runze, muziek beluisteren en zelf muziekstukjes bedenken werkt erg goed. De tijd is jammer genoeg vaak te kort om alles te kunnen doen. De ontwikkeling van het pianospelen vanaf het allereerste begin is mooi om te zien, de speelse manier van werken werkt door in het vervolg van de lessen. Veel leerlingen die met de muziek-kabouters zijn begonnen heb ik nu nog op pianoles."

 

Zie ook de website van Els Cozijnsen

Leerlingenhebbenzichalsmuziekkabouterverkleed
  naam en adres van de auteur
Opdevoorspeelavondisdemuziekkabouterookaanwezig
Sinds2007gebruiktElsCozijnsenMuziekkaboutersinPianolandopDeMuziekschoolTwentebijpianolesaanvijf-enzesjarigen
Ina te Kolstee